Student en violiste Merel Woldendorp

De Groningse student tandheelkunde Merel Woldendorp is een begaafd violiste en speelde in februari van dit jaar mee in het prestigieuze Nederlands Studenten Orkest (NSO). Als ze eenmaal tandarts is wil ze muzikanten helpen, want mond en kaken spelen vaak een grote rol in de muziek.

Heeft muziek altijd al een rol gespeeld in jouw leven?
“Ik heb altijd iets met muziek gedaan. Ik heb piano gespeeld en gedanst en speel al vanaf mijn zesde jaar viool. Ik heb steeds les gehad en in jeugdorkesten gespeeld. Omdat ik het belangrijk vind om iets naast mijn studie te blijven doen, speel ik al vanaf het begin van mijn studie tandheelkunde in het Groninger studentenorkest Mira. Eind vorig jaar heb ik auditie gedaan voor het Nederlands Studenten Orkest (NSO). Dat was zwaar, want het is een orkest met een hoog niveau.”

Waarom wilde je graag bij het NSO spelen?
“Eigenlijk is het NSO het beste amateurorkest van Nederland. Als je daarin mee mag spelen, krijg je de kans om op een heel hoog niveau muziek te maken onder leiding van een gerenommeerde dirigent. En je mag ook nog eens spelen in de mooiste concertzalen in Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam. Het NSO is een projectorkest dat elk jaar opnieuw wordt samengesteld. De audities zijn in het najaar. In februari repeteert het orkest tien dagen, treedt het tien dagen op verschillende locaties in het land op en is er een tournee van een week in het buitenland. Dit jaar was dat in Londen. In feite onderbreek je je studie een maand voor het maken van klassieke muziek. Dit najaar doe ik zeker weer auditie. Het blijft altijd weer spannend of je erin komt.”

Wat spreekt je zo aan in vioolspelen en het NSO?
“Ik vind het leuk om muziek te maken, en dan vooral klassieke muziek. Daar is tegenwoordig weinig aandacht voor, het draait veel om moderne muziek. Ik houd van romantische componisten: Dvořák en Tsjaikovski zijn mijn favorieten. Het afgelopen jaar hebben we met het NSO een stuk opgevoerd van Mahler. Dat was de negende symphonie, een heel bombastisch en heftig stuk. Dat vond ik ook heel interessant en gaaf om te spelen. Het is fijn om met leeftijdsgenoten in een orkest muziek te maken en naar een uitvoering toe te werken.”

Hoe was het om op te treden in het Concertgebouw?
“Het was voor mij de eerste keer dat ik daar speelde. Dat was ontzettend indrukwekkend. Ik keek er wel tegen op om er op te treden. Ik was er wel eens naar concerten geweest, maar had niet verwacht er ooit nog eens te spelen. Je doet als musicus zo veel ervaring op.”

Hoe kwam je erbij om tandheelkunde te gaan studeren?
“Dat is eigenlijk heel grappig. Ik heb altijd gedacht dat tandheelkunde niets voor mij was. Geneeskunde leek me meer geschikt. Toch besloot ik om naar de open dag van tandheelkunde te gaan om te kijken of ik het echt niets vond. Er werd daar toen een heel interessant verhaal verteld over haaien, waarvan de tanden altijd blijven wisselen. En op het skillslab mocht ik allerlei tandheelkundige dingen uitproberen. Dat sprak me erg aan. Ik heb me toen aangemeld. In feite is het een heel praktische studie waarbij je iets met je handen doet en er komt ook nog eens geneeskundige kennis aan te pas.”

Hoe bevalt het je tot nu toe?
“Ik vind het een heel leuke studie. In het begin vond ik het wel zwaar. Het waren volle en lange dagen met vaak ’s avonds nog thuis studeren. Vrienden van mij die een andere studie doen, hadden veel meer vrij. Dat vond ik in het begin lastig, omdat ik niet altijd mee kon naar een feestje. Maar je went er wel aan en je vindt er uiteindelijk wel je weg in. Ik zit nu in het derde jaar van mijn bachelor die ik binnenkort hoop af te ronden. In februari wil ik met mijn master starten.”

Hoe combineer je je studie met vioolspelen?
“Ik oefen ongeveer een half uur tot driekwartier per dag. Ik heb een speciale demper op mijn viool zodat mijn huisgenoten er geen last van hebben. Meestal speel ik voordat we gaan eten. Zo houd ik het bij. Op donderdagavond repeteer ik met het studentenorkest Mira. De combinatie studie en viool vergt discipline en goed plannen. Soms heb je een repetitieweekend en de maandag erna een tentamen. Dat is het wel eens heftig.”

Kun je beschrijven wat je trekt in de studie tandheelkunde?
“Het is praktisch. Ik hou ervan om te knutselen. Als je een vulling of een kroon maakt, is het alsof je een klein kunstwerkje aan het maken bent. Afgelopen jaar heb ik in het skillslab een gouden kroon en een prothese gemaakt, dat was geweldig om te doen. Het is een apart idee dat er iemand rondloopt met een klein kunstwerkje in zijn mond dat jij hebt gemaakt. Ook vind ik het leuk om tandheelkunde en muziek te integreren. Dat wil ik later ook graag gaan doen.”

Leg eens uit…
“Ik heb mijn bachelorscriptie gedaan over vioolspelen en het ontstaan van kaak-assymetrie. Dat heb met twee medestudenten gedaan. We hebben foto’s gemaakt van kaken van violisten en die vergeleken met die van mensen die geen viool spelen. En daar kwam een significant verschil uit. Violisten hebben meer kaak-assymetrie dan mensen die geen viool spelen. Hoe dit verband verder in elkaar zit, hebben we nog niet bekeken.”

Waarom wilde je dit onderzoeken?
“Mijn vader is revalidatie-arts en doet onderzoek naar klachten bij musici. Dan krijg je het van thuis wel een beetje mee. Als je een muziekinstrument speelt waarbij je ook je mond gebruikt, denken veel mensen alleen aan blazers. Maar als je viool speelt, klem je je viool ook onder je kaak en mond en kun je ook klachten ontwikkelen. Het lijkt me gaaf om iets voor musici te kunnen betekenen. Als een blazer bijvoorbeeld een ongeluk krijgt en enkele tanden verliest, dan kan dat echt zijn carrière ruïneren. Ook met tandvleesontstekingen kan het lastig zijn een blaasinstrument te spelen. Ik zou musici graag willen helpen als tandarts, preventie maar ook curatief. Iedere tandarts heeft in zijn praktijk patiënten die een muziekinstrument bespelen. Dat kan ook niet anders; liefst één op de tien tot twaalf Nederlanders doet iets met muziek. Het is van belang om te weten dat deze patiënten een verhoogd risico lopen op klachten rond de mond. Je moet er goed over nadenken hoe je deze mensen behandelt. Desnoods moet je overleggen met een revalidatie-arts of een andere tandarts die er meer van weet.”

Heb je zelf ook wel eens klachten als je viool speelt?
“Als ik net viool heb gespeeld dan krijg ik soms mijn mond niet goed open. Met de viool druk je als het ware aan de ene kant je kaakgewricht samen en aan de andere kant vind er compensatie van die krachten plaats. Misschien kan een bitje die krachten opvangen. Ik zou hier in mijn masterscriptie meer onderzoek naar willen doen.”

Hoe zie je het werken als tandarts voor je?
“De combinatie tussen tandheelkunde en muziek vind ik belangrijk. Ik zou eerst als gewone tandarts aan de slag willen om meer ervaring op te doen. Misschien wil ik me daarna gaan toeleggen op orthodontie of maxillofaciale prothetiek. Dat zijn beide gebieden waarbij je iets voor muzikanten kunt betekenen, bijvoorbeeld met een prothese of een beugel. Het lijkt me ook interessant te onderzoeken hoe je een blaasinstrument zou kunnen inzetten als onderdeel van een orthodontische behandeling om zo de juiste stand van het gebit te krijgen. Verder zou ik het liefst in een groepspraktijk willen werken, zodat je met collega’s kunt overleggen. Of werken in interdisciplinair verband in een centrum voor bijzondere tandheelkunde.”

Kwam je nog in de problemen met je studie omdat je een maand in het NSO speelde?
“De universiteit en de opleiding tandheelkunde hebben me erg gesteund. Docenten hebben me geholpen om de vakken en practica weer in te halen. Ze vinden het leuk dat ik in het NSO speel. Ik wil studenten graag meegeven dat je zelfs in een studie als tandheelkunde wel mee kunt doen aan dit orkest. Meestal is iedereen bereid om je te helpen.”

“Liefst één op de tien tot twaalf Nederlanders doet iets met muziek”

CV
Merel Woldendorp (1996)
VWO, Oosterwolde (2008 - 2014)
Studie tandheelkunde, Groningen (2014- ….)

Tekst: Karel Gosselink; Beeld: Jan de Groot, Amsterdam

[i] www.nso.nl

Thema: 
NT-number: 
15
NT-year: 
2017

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA

Om uw reactie te plaatsen, dient u aan te geven dat u geen robot bent.