Ik vind dat ik een bevoorrecht mens ben. Beetje ouderwets woord, dat bevoorrecht, tegenwoordig zeggen we dat je je aan de ‘goede kant van de streep’ bevindt. Ook prima, wat mij betreft. Waarom ik mezelf zo bevoorrecht vind? Omdat het leven goed is voor me; ik voel me gezond, heb een prima baan, gezin… Ik zou, kortom, niet weten wat ik verder zou moeten wensen.

Kijk ik om me heen, naar bijvoorbeeld collega-journalisten die met mij de opleiding journalistiek volgden, dan zie ik dat het met het privé leven meestal wel goed zit, maar dat slechts een minderheid een vaste baan heeft. Het gros is zzp’er, moet het hebben van freelance klussen. Ze zijn niet de enigen, er zijn duizenden zzp’ende journalisten. Voor een enkeling zal dat een bewuste keuze zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat de meesten liever wat meer vastigheid zouden hebben. De ruif waaruit die zzp’ers eten is beperkt dus de tarieven zijn laag, en weten dat je ook volgende week brood op de plank hebt is best belangrijk.

Hoe anders is dat in de tandheelkunde. Ook hier werken veel zzp’ ers, maar voor hen is het veelal een bewuste keus geen eigen praktijk te ambiëren. Ze vinden makkelijk werk, hebben veel minder administratieve rompslomp dan een praktijkhouder en verdienen ook als parttimer een prima belegde boterham. Ik verwacht dat ook veel zzp’ende tandartsen vinden dat ze zich aan de goede kant van de streep bevinden. Zij vormen, kortom, een bevoorrechte groep en ik mag voor hen werken. Misschien draagt dat ook wel bij aan mijn gevoel van bevoorrecht zijn. Want waar je mee omgaat…

Thema: 
NT-number: 
19
NT-year: 
2017
Auteur: 
Evert Berkel

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA

Om uw reactie te plaatsen, dient u aan te geven dat u geen robot bent.