De Groningse student tandheelkunde Merel Woldendorp is een begaafd violiste en speelde in februari van dit jaar mee in het prestigieuze Nederlands Studenten Orkest (NSO). Als ze eenmaal tandarts is wil ze muzikanten helpen, want mond en kaken spelen vaak een grote rol in de muziek.

“Ik heb altijd iets met muziek gedaan. Ik heb piano gespeeld en gedanst en speel al vanaf mijn zesde jaar viool. Ik heb steeds les gehad en in jeugdorkesten gespeeld. Omdat ik het belangrijk vind om iets naast mijn studie te blijven doen, speel ik al vanaf het begin van mijn studie tandheelkunde in het Groninger studentenorkest Mira. Eind vorig jaar heb ik auditie gedaan voor het Nederlands Eigenlijk is het NSO het beste amateurorkest van Nederland. Als je daarin mee mag spelen, krijg je de kans om op een heel hoog niveau muziek te maken onder leiding van een gerenommeerde dirigent. En je mag ook nog eens spelen in de mooiste concertzalen in Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam. Het NSO is een projectorkest dat elk jaar opnieuw wordt samengesteld. De audities zijn in het najaar. In februari repeteert het orkest tien dagen, treedt het tien dagen op verschillende locaties in het land op en is er een tournee van een week in het buitenland. Dit jaar was dat in Londen. In feite onderbreek je je studie een maand voor het maken van klassieke muziek. Dit najaar doe ik zeker weer auditie. Het blijft altijd weer spannend of je erin komt.”

“Ik heb altijd gedacht dat tandheelkunde niets voor mij was. Geneeskunde leek me meer geschikt. Toch besloot ik om naar de open dag van tandheelkunde te gaan om te kijken of ik het echt niets vond. Er werd daar toen een heel interessant verhaal verteld over haaien, waarvan de tanden altijd blijven wisselen. En op het skillslab mocht ik allerlei tandheelkundige dingen uitproberen. Dat sprak me erg aan. Ik heb me toen aangemeld. In feite is het een heel praktische studie waarbij je iets met je handen doet en er komt ook nog eens geneeskundige kennis aan te pas.Ik vind het een heel leuke studie. In het begin vond ik het wel zwaar. Het waren volle en lange dagen met vaak ’s avonds nog thuis studeren. Vrienden van mij die een andere studie doen, hadden veel meer vrij. Dat vond ik in het begin lastig, omdat ik niet altijd mee kon naar een feestje. Maar je went er wel aan en je vindt er uiteindelijk wel je weg in. Ik zit nu in het derde jaar van mijn bachelor die ik binnenkort hoop af te ronden. In februari wil ik met mijn master starten.”

Tekst: Karel Gosselink; beeld: Jan de Groot, Amsterdam

Thema: 
NT-number: 
15
NT-year: 
2017

Reacties 1

afbeelding van Vera Laupman

<p>Wat superleuk Merel én knap! Heel veel succes met je studie én spelen, als je in het concertgebouw komt spelen, kom ik graag luisteren!!</p>

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA

Om uw reactie te plaatsen, dient u aan te geven dat u geen robot bent.