Door mensen die weet hebben van de reorganisatie bij de KNMT, is mij wel eens gevraagd of ik me geen zorgen maakte om mijn baan. Nu verkeer ik in de omstandigheid dat ik lid ben van de ondernemingsraad van de KNMT. In die zin was ik, veel beter dan mijn collega’s die geen deel uitmaakten van de ondernemingsraad, op de hoogte van veel ins en outs van die reorganisatie. Zodoende wist ik al in een vroeg stadium dat de functie van eindredacteur van het Nt gehandhaafd zou blijven. Natuurlijk geeft dat niet de garantie dat de KNMT niet van mij persoonlijk afscheid had willen nemen, maar echt zorgen om mijn baan heb ik me nooit gemaakt.

Desondanks heeft die reorganisatie me wel degelijk slapeloze nachten bezorgd. Die voorsprong in kennis hield namelijk ook in dat de ondernemingsgraad wist waar de klappen wél zouden vallen, terwijl de betreffende collega’s daar niet van op de hoogte waren. Want zoals zo vaak bij een reorganisatie mocht er niets naar buiten komen, om onrust te voorkomen. In de realiteit betekende dit dat ik samenwerkte met collega’s niet alleen bij het Nt, maar organisatiebreed, van wie ik wist dat hun functie zou vervallen en zij wellicht op straat zouden komen te staan.

Er waren collega’s die het een en ander vermoeden en die beseften dat de leden van de ondernemingsraad van de hoed en de rand wisten, of althans zouden moeten weten. Ik vond het pijnlijk om tegen hen te zeggen dat ik een geheimhoudingsplicht had en mijn mond moest houden. Het was lastig om in de ondernemingsraad te moeten samenwerken met collega’s wier functie en dus baan daadwerkelijk op het spel stond. Hoe je het ook wendt of keert, je zit er toch anders in als dat bij jou niet het geval is.

Maar wat me daadwerkelijk mijn nachtrust kostte, was het besef en de constatering dat sommige collega’s er totaal geen idee van hadden wat hen boven het hoofd hing en die bijvoorbeeld begin dit jaar nog grote financiële verplichtingen aangingen. Tegen hen had ik het wel willen uitschreeuwen: NIET DOEN! Het is nu een hele geruststelling om over een aantal die afscheid namen van de KNMT te horen dat ze goed terechtgekomen zijn.

Thema: 
NT-number: 
15
NT-year: 
2017
Auteur: 
Evert Berkel

Reacties 1

afbeelding van Misha

<p>Ignorance is bliss zeggen we dan &nbsp;=)</p>

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA

Om uw reactie te plaatsen, dient u aan te geven dat u geen robot bent.