Mensen worden blij van voordeeltjes, ook al is het vaak de spreekwoordelijke sigaar uit eigen doos. Omgekeerd leidt het mislopen van voordeeltjes vaak tot een zekere mineur. Na alle onheilstijdingen die ik normaal over u laat heenkomen, is het tijd om u op twee voordeeltjes te wijzen.
Zoals die van de aftrek voor een werkruimte aan huis. Deze weinig gebruikte aftrek heeft een kortstondige revival gemaakt. Hebt u een huurwoning en gebruikt u deze voor uw werk, dan kunt u een deel van de huisvestingskosten aftrekken. Het is dan de bedoeling om bij de start van uw onderneming uw huurwoning – of eigenlijk het huurrecht – tot het vermogen van uw onderneming te rekenen. Deze mogelijkheid, het keuzevermogen, bestaat al jaren en is van toepassing op alles wat zowel voor zakelijke als ook privédoeleinden wordt gebruikt. Een auto als keuzevermogen is wellicht het bekendste voorbeeld. In de situatie van de huurwoning komt het er in grote lijnen op neer dat de betaalde huur als kosten van de onderneming wordt aangemerkt. Natuurlijk is er een correctie voor het feit dat u er mag wonen, maar er resteert een aantrekkelijke aftrekpost. Zo aantrekkelijk dat dit voordeeltje middels aanvullende wetgeving per 2017 ongedaan is gemaakt. Echter, als u voldoet aan de voorwaarden en de aanslag nog niet definitief is, en dat geldt zeker voor 2016, komt dit voordeel u nog toe.
Een tweede voordeeltje betreft het voor de overdrachtsbelasting gewoon als woonhuis kunnen bestempelen van een woonhuis dat dat al jaren in gebruik was als tandartspraktijk, dus bedrijfsmatig werd gebezigd, . Bij overdracht van dit praktijkpand kon de verlaagde overdrachtsbelasting van twee in plaats van zes procent in rekening worden gebracht. Dat scheelt maar liefst vier procent over de waarde van het pand.
Het zijn maar twee voorbeelden van voordeeltjes, veel meer kunt u van onze staatssecretaris niet verwachten. Dus zorg er dus voor dat u ze vooral niet mist.

Richard Mastwijk is consultant bij van helder.
Wilt u reageren op deze column? nt@knmt.nl.

Thema: 
NT-number: 
4
NT-year: 
2014

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA

Om uw reactie te plaatsen, dient u aan te geven dat u geen robot bent.