Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA

Om uw reactie te plaatsen, dient u aan te geven dat u geen robot bent.

Zwanger? Wat nu!

Met een toenemend aantal jonge vrouwen in de tandheelkunde neemt bijna als vanzelfsprekend ook het aantal zwangere tandartsen toe. Wat zijn eigenlijk de do’s en donts van het werken als zwangere tandarts?

 Allereerst: voorkom te veel statische belasting! Statische belasting is nooit goed, maar als je zwanger bent krijg je nog sneller last als je veel in dezelfde houding werkt. Dynamisch werken en voldoende rust nemen is daarom tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Sowieso is alleen al lang zitten voor de meeste zwangeren belastend. Zeker in het derde trimester van de zwangerschap en als er klachten zijn. Geregeld korte pauzes nemen waarbij je ontspannen beweegt en desgewenst even kunt gaan liggen doen wonderen!

Over zitten gesproken, een juiste kruk is tijdens de zwangerschap van extra belang. Een zadelkruk kan als onprettig worden ervaren, omdat hierop de benen vanuit het heupgewricht naar buiten draaien, er druk ontstaat op het schaambeen en er vaak in de rug wordt gehangen. Ook kort staand werken kan een goede afwisseling zijn. Extracties of controles bijvoorbeeld kun je prima staand uitvoeren. Staan geeft meer dynamiek en de buik zit minder in de weg. En tot slot; vergeet de ademhaling niet. Even rechtop zitten of gaan staan, schouders en handen ontspannen en diep vanuit de buik ademhalen – waarbij je contact maakt met de baby – kan verkramping en spanning weghalen.

Deze aflevering van Praktijkgericht kwam tot stand met medewerking van Tandartspraktijk Reijnen in Tilburg.

Tekst en video: Laura Jansen

 

NT-number: 
17
NT-year: 
2017