Wat zijn de nieuwste trends en inzichten? Wat zijn nieuwe behandelingen? Welke tarieven gelden ervoor? Per tandheelkundig specialisme (orthodontie en kaakchirurgie) en tandheelkundige differentiatie hier artikelen en nieuwsberichten.  

De preventiestrijd in de kindertandheelkunde

Uit TNO-onderzoek uit 2011 blijkt dat van de vijfjarigen minstens 41 procent gecaviteerde laesies heeft. Dat percentage lijkt anno 2017 niet lager te zijn. De tandheelkundige wereld lijkt er wel van overtuigd dat dat percentage omlaag moet en dat er veel meer aan preventie moet worden gedaan.

NVT wijzigt naam in NWVT

De Nederlandse Vereniging van Tandartsen (NVT) wijzigt haar naam in Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging van Tandartsen (NWVT). Dat is op maandag 14 november tijdens de Algemene Vergadering van de NVT besloten.

Willem Sedee koninklijk onderscheiden

Forensisch odontoloog Willem Sedee is vrijdag 23 september benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding opgespeld door burgemeester John Jorritsma van Eindhoven, waar hij als tandarts werkzaam is.

Het extractiedilemma

Sommige discussies in de orthodontie komen herhaaldelijk terug. Eén daarvan is het wel of niet extraheren van gebitselementen en dan met name premolaren in het kader van een orthodontische therapie.

“Afgebroken instrument niet verzwijgen”

"Als ik bij een cursus vraag bij wie er wel eens een vijltje is afgebroken tijdens een wortelkanaalbehandeling, dan steken alle aanwezigen hun hand omhoog. Het gebeurt niet dagelijks, maar elke collega maakt het af en toe mee. Ook ik, als endodontoloog.