Wat zijn de nieuwste trends en inzichten? Wat zijn nieuwe behandelingen? Welke tarieven gelden ervoor? Per tandheelkundig specialisme (orthodontie en kaakchirurgie) en tandheelkundige differentiatie hier artikelen en nieuwsberichten.  

Hamer Duyvenszprijs voor Arie Hoeksema

De Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging van Tandartsen (NWvT) heeft de NWVT WTA Hamer Duyvenszprijs 2017 toegekend aan dr. Arie Hoeksema voor zijn proefschrift Oral Health in frail elderly. Hij ontving de prijs voorafgaand aan de NWVT Ledenavond op woensdag 15 november.

NVMKA reikt prijzen uit

Tijdens het 61e Najaarscongres ‘Challenges in OMFS’ van de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (NVMKA) zijn de MKA-Jaarprijs, de Marten Hut prijs en de Dento-Alveolaire prijs 2017 uitgereikt.

De preventiestrijd in de kindertandheelkunde

Uit TNO-onderzoek uit 2011 blijkt dat van de vijfjarigen minstens 41 procent gecaviteerde laesies heeft. Dat percentage lijkt anno 2017 niet lager te zijn. De tandheelkundige wereld lijkt er wel van overtuigd dat dat percentage omlaag moet en dat er veel meer aan preventie moet worden gedaan.

NVT wijzigt naam in NWVT

De Nederlandse Vereniging van Tandartsen (NVT) wijzigt haar naam in Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging van Tandartsen (NWVT). Dat is op maandag 14 november tijdens de Algemene Vergadering van de NVT besloten.

De mond niet vergeten!

Ruim een jaar geleden ging ‘De mond niet vergeten!’ van start. Doel van dit project is om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen te verbeteren door een hechte samenwerking van tandartsen, andere mondzorgverleners, thuiszorg en huisartsen.

Het extractiedilemma

Sommige discussies in de orthodontie komen herhaaldelijk terug. Eén daarvan is het wel of niet extraheren van gebitselementen en dan met name premolaren in het kader van een orthodontische therapie.