Artikelen en nieuws over (klinische) behandelingen en tandtechniek.

Mondzorg centraal in palliatieve box

Terminale patiënten van de afdeling oncologie van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel kunnen een palliatieve box mee naar huis krijgen met praktische hulpmiddelen om de laatste levensfase te ondersteunen.

Mini-implantaat voor vastzetten gebitsprothese

Patiënten met een gebitsprothese ervaren vaak dat deze te los zit, waardoor kauwen, praten en lachen moeilijk is. Deze patiënten kunnen gebruik maken van een methode waarbij de prothese met vier Mini Dental Implants (MDI’s) door middel van drukknoppen bevestigd worden.

Kleurrijke ragers

TePe heeft haar interdentale ragers dit voorjaar een kleurrijke make-over gegeven. De kleuren voor de nieuw ontworpen ragers zijn volgens de fabrikant zorgvuldig geselecteerd uit een kleurenschema dat het assortiment een moderne, frisse uitstraling heeft.

'Inschatten van het cariësrisico'

Inschatten van het individuele cariësrisico heeft als doel de cariësontwikkeling te voorspellen. Om een rol te kunnen spelen in het behandelbeleid en zorgplan moet het cariësrisico gemakkelijk, snel en goedkoop kunnen worden vastgesteld.

Nieuwe criteria voor Sjögren

Het primaire Syndroom van Sjögren (pSS) wordt gekarakteriseerd door een hypofunctie van de exocriene klieren, in het bijzonder van de speeksel- en traanklieren. Daarnaast kan een veelheid aan extra-glandulaire manifestaties aanwezig zijn en klagen de patiënten vaak over extreme vermoeidheid.

Implantologie en systemische geneesmiddelen

De meeste algemeen practici zijn inmiddels bekend met het feit dat bepaalde systemische medicijnen, zoals bisfosfonaten, van invloed kunnen zijn op behandelingen met implantaten. Recente studies tonen aan dat wellicht ook andere, veelgebruikte geneesmiddelen van invloed kunnen zijn.

Open beet bij amelogenesis imperfecta

Amelogenesis imperfecta (AI) is een afwijking van het tandglazuur waarbij de vorming van het glazuur is verstoord en er abnormale glazuur-fenotypes zijn ontstaan. Er worden drie types onderscheiden: de hypoplastische vorm, hypocalcificatie en hypomaturatie.