Artikelen en nieuws over (klinische) behandelingen en tandtechniek.

onvz

ONVZ-polis zet in op preventie

Met de nieuwe tandverzekering Tandfit Preventief zet ONVZ sterk in op preventie. Volgens de zorgverzekeraar gaat het hier om de eerste volledig op preventie gerichte aanvullende zorgverzekering die onder andere bezoeken aan de mondhygiënist en controles bij de tandarts volledig vergoedt.

Techniekkosten online via tandartstarieven.nl

Vanaf 2018 zijn tandartspraktijken verplicht om de inkoopkosten van materiaal en techniek op de praktijkwebsite te vermelden. Meerdere partijen, waaronder de KNMT via Pharmeon, ontwikkelen momenteel instrumenten waarmee die vermelding door tandartsen zo eenvoudig mogelijk kan worden gedaan.

Endo is meestal succesvol

Een element dat endodontisch is behandeld vergt minder nazorg dan een element op een implantaat. Dit stelde endodontoloog Michiel de Cleen tijdens het congres Endodontische complicaties dat op 22 september werd gehouden in de RAI Amsterdam voor een gehoor van zo’n vijfhonderd tandartsen.

SIC Brush polijstinstrumenten

Gladde en gepolijste elementen en restauraties zijn niet alleen vanuit esthetisch oogpunt gewenst, maar maken het ook gemakkelijker het gebit schoon te houden. Bovendien beschermt een gepolijst oppervlak ook de natuurlijke antagonist.

Mondzorg centraal in palliatieve box

Terminale patiënten van de afdeling oncologie van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel kunnen een palliatieve box mee naar huis krijgen met praktische hulpmiddelen om de laatste levensfase te ondersteunen.

Mini-implantaat voor vastzetten gebitsprothese

Patiënten met een gebitsprothese ervaren vaak dat deze te los zit, waardoor kauwen, praten en lachen moeilijk is. Deze patiënten kunnen gebruik maken van een methode waarbij de prothese met vier Mini Dental Implants (MDI’s) door middel van drukknoppen bevestigd worden.

Au, een prikaccident

Prikken, snijden, een krabbende patiënt. In een tandartspraktijkloop je verschillende risico’s op een verwonding. Een schrikbeeld voor iedere tandarts en medewerker,want je kunt er een overdraagbare aandoening dooroplopen of doorgeven. In het ergste geval is dat hepatitis B of hiv.

'Inschatten van het cariësrisico'

Inschatten van het individuele cariësrisico heeft als doel de cariësontwikkeling te voorspellen. Om een rol te kunnen spelen in het behandelbeleid en zorgplan moet het cariësrisico gemakkelijk, snel en goedkoop kunnen worden vastgesteld.

Nieuwe criteria voor Sjögren

Het primaire Syndroom van Sjögren (pSS) wordt gekarakteriseerd door een hypofunctie van de exocriene klieren, in het bijzonder van de speeksel- en traanklieren. Daarnaast kan een veelheid aan extra-glandulaire manifestaties aanwezig zijn en klagen de patiënten vaak over extreme vermoeidheid.

Implantologie en systemische geneesmiddelen

De meeste algemeen practici zijn inmiddels bekend met het feit dat bepaalde systemische medicijnen, zoals bisfosfonaten, van invloed kunnen zijn op behandelingen met implantaten. Recente studies tonen aan dat wellicht ook andere, veelgebruikte geneesmiddelen van invloed kunnen zijn.