Ben jij je als bedrijf voldoende bewust van hoe jouw dagelijkse werkzaamheden invloed kunnen hebben op het milieu? Om aan te kunnen tonen dat je tijdens het uitvoeren van je werk denkt aan veiligheid, gezondheid en milieu, kun je een VCA certificering aanvragen. Maar wat betekent VCA precies? En is het verplicht?
VCA certificatieniveaus
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is ontstaan om op de werkvloer meer veiligheidsbewustzijn te creëren. Heb je zo’n certificering, dan toon je aan risico’s op het werk in kaart te hebben gebracht en daardoor de kans op ongevallen terugdringt.
Het certificaat is vooral voor aannemers die werkzaamheden uitvoeren die mogelijk risico’s met zich meebrengen. Er zijn verschillende VCA certificeringen voor bedrijven, namelijk:
- VCA*: geschikt voor organisaties tot 35 medewerkers die als onderaannemer werken.
- VCA**: geschikt voor bedrijven vanaf 35 medewerkers die als hoofdaannemer werkzaam zijn.
- VCA Petrochemie: specifiek voor bedrijven die werken voor opdrachtgevers in de (petro)chemische sector.
- VCU: geschikt voor uitzendorganisaties om te zorgen dat hun uitzendkrachten veilig en gezond kunnen werken.
Wat staat er in de VCA checklist?
De VCA checklist zorgt dus voor een solide basis wat betreft de veiligheid op de werkvloer. Maar waar bestaat die checklist dan uit? Hierin vind je verschillende veiligheidsaspecten die in allerlei soorten sectoren van toepassing zijn. In eerste instantie lijkt de certificering daardoor vrij algemeen, maar het gaat zeker wel in op specifieke risico’s.
De checklist is er niet om jou tot in detail te vertellen hoe je de veiligheid moet waarborgen. Het biedt vooral handvatten om aan alle aspecten te denken zodat je niets vergeet. Op de meeste vlakken is het dan ook aan jou om te bepalen hoe je de VCA toepast en op welke wijze je zorgt dat de veiligheid in jouw bedrijf goed geregeld is.
Als bedrijf word je getoetst op 12 verschillende onderdelen. Hierin staat de term ‘VGM’ voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu.
- VGM-beleid en -organisatie, betrokkenheid van de directie;
- VGM-risicobeheer;
- Opleiding, voorlichting en instructie;
- VGM-bewustzijn;
- VGM-projectplan;
- Milieuzorg;
- Voorbereiding op noodsituaties;
- VGM-inspecties;
- Bedrijfsgezondheidszorg;
- Aanschaf en keuring van materialen, arbeidsmiddelen en BPM;
- Inkoop van diensten;
- Melding, registratie en onderzoek van ongevallen en VGM-incidenten.
Voordelen van een VCA certificering
Het behalen van een VCA certificaat heeft veel verschillende voordelen, zowel commercieel als bedrijfstechnisch gezien.
Een gunningsvoordeel
Hoewel een certificering niet verplicht is, vereisen steeds meer opdrachtgevers een VCA bedrijfscertificaat. Beschik je over een certificaat, dan laat je zien arbo en veiligheid goed op orde te hebben. Het VCA geeft je hierbij een gunningsvoordeel ten opzichte van anderen.
Imagoboost
Veiligheid, gezondheid en milieu zijn vandaag de dag een populair topic. Heb jij dit allemaal goed geregeld, dan zal dit je imago zeker ten goede komen. Je laat immers zien de processen te beheersen, waardoor de kans op fouten in de werkvoorbereiding aanzienlijk kleiner wordt.
Risico’s in kaart gebracht
Doordat je de mogelijke risico’s op de werkvloer in kaart hebt gebracht, verklein je de kans op een ongeval. Dit doe je door collega’s structureel in te lichten en werkplekken, machines en persoonlijke beschermingsmiddelen regelmatig te laten inspecteren.
Aansprakelijkheid is gedekt
Is er toch sprake van een incident op de werkvloer? Met een VCA certificaat toon je aan dat je als bedrijf aan de zorgplicht hebt voldaan en dat er toezicht is gehouden en voorlichting en instructie is gegeven.
Betrokken medewerkers
Met het VCA creëer je betrokkenheid omtrent veiligheid. De veiligheid- en bedrijfsregels worden vastgelegd, overgebracht en bespreekbaar gemaakt.