Als we denken aan een verslaving, denken we al snel aan de zware verdovende middelen. Mensen die de hele dag op de bank liggen en onder invloed zijn. Maar er zijn veel meer verslavingen. Zo kun je bijvoorbeeld ook verslaafd zijn aan internet of aan gamen. Onlangs is gebleken dat een gameverslaving een serieuze psychische ziekte is.
Kans op verslaving
Er is al geruime tijd discussie over wat nu precies een verslaving is. Ben je verslaafd als je een paar uurtjes per dag op je smartphone kijkt? Of ben je pas verslaafd als je geen minuut van de dag meer aan andere dingen kunt denken? Over het algemeen spreken we volgens Verslavingszorg Noord Nederland van een verslaving als je niet meer zonder een middel kunt. Dat kan zowel lichamelijk of psychisch zijn. Veel mensen associëren verslavingen meteen met drank of verdovende middelen. Maar je kunt minstens zo verslaafd zijn aan het internet, gamen en online gokken. Hoe kun je voorkomen dat je hieraan verslaafd raakt, en hoe kom je deze verslavingen weer te boven?
Drank
Een van de bekendste verslavingen in Nederland is de alcoholverslaving. Deze verslaving komt in ons land zelfs het vaakst voor. Over het algemeen zijn er maar weinig mensen die alleen een alcoholverslaving hebben. Vaak gaat dit hand in hand met andere verslavingen. Dat je snel verslaafd kunt raken aan drank, is niet gek. Je lichaam went namelijk vrij snel aan alcohol. Als je dus veel drinkt, moet je steeds meer drinken om hetzelfde effect te kunnen bereiken. Zware drinkers denken goed tegen alcohol te kunnen, maar in de praktijk gaat je reactievermogen hard achteruit.
Een drankverslaving is een gevaarlijke verslaving. Het kan namelijk veel schade aan je lichaam en je hersenen aanrichten. De grens tussen een borreltje drinken en een verslaving kan soms flinterdun zijn. Een verslaving sluipt er bij veel mensen langzaam in, zonder dat ze er erg in hebben. Maar de risico’s kunnen groot zin. Zo kun je problemen krijgen op het werk of willen mensen niets meer met je te maken hebben. Ook kan een drankverslaving tot serieuze relatieproblemen leiden.
Internet
Er zijn ook verslavingen waar je niet meteen aan denkt. Je kunt het internet op verschillende manieren gebruiken (desktop, laptop of smartphone), waardoor het tijdsgebruik gemakkelijk verder oploopt. Daardoor is er een kans dat je ook een internetverslaving oploopt. Meestal uit zich dat in een gameverslaving, maar je kunt ook op andere manieren verslaafd raken. Heb je in het echte leven weinig sociale contacten en zoek je je vrienden vooral online, dan is de kans groot dat je meer tijd op het internet dan offline zal doorbrengen. Veel op internet zitten is niet meteen een probleem, maar dat wordt het wel als je school of je werk eronder gaat lijden. Of wanneer je nog met je smartphone in bed ligt, terwijl je eigenlijk zou moeten slapen. Internetverslavingen kunnen zich op verschillende manieren uiten: een verslaving aan sociale media en een verslaving aan sites voor volwassenen, zijn goede voorbeelden.
Gamen
Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat je echt een gameverslaving kunt ontwikkelen. Sinds 2018 is het zelfs een erkende verslaving. Er zijn veel mensen voor wie een gameverslaving op de loer ligt, mede ook omdat er tegenwoordig zoveel mensen zijn die gamen, op wat voor manier dan ook. Over het algemeen lijkt gamen heel onschuldig, maar het wordt een verslaving als je bijna geen sociale contacten meer hebt. Je verkiest het gamen boven afspreken met je vrienden of je familie. Je vriend of vriendin klaagt dat je nu wel erg veel aan het gamen bent en dat de relatie eronder lijdt. Tijdens je studie gaan de cijfers in rap tempo achteruit en je hebt bijvoorbeeld geen zin meer om (lang) te douchen, omdat je die tijd wil gebruiken om te gamen. Ook de nachtrust lijdt vaak onder het gamen.
In zo’n geval kunnen we stellen dat je verslaafd bent aan gamen. Gameverslavingen lijken niet erg gevaarlijk, maar de praktijk leert anders. Probeer daarom zoveel mogelijk af te bouwen als je denkt dat je een gameverslaving hebt. Of verwijder de spellen tijdelijk van je computer.
Online gokken
Dankzij veranderende wet- en regelgeving is het gemakkelijker geworden om online te gokken in ons land. Er zijn verschillende aanbieders die dit mogelijk maken. Vaak zijn het vooral jonge mannen die verslaafd raken aan online gokken. Sommige spellen hebben een hoger risico om verslaafd aan te raken. Denk bijvoorbeeld aan een online game als Plinko. Door een Plinko review te lezen, weet je wat je van het spel kunt verwachten en hoe het spel ongeveer in elkaar zit. Op deze manier kun je ook meer te weten komen over welke strategie je moet volgen om het spelen van zo’n spel leuk te houden, en er niet aan verslaafd te raken. Veel goksites hebben tegenwoordig gelukkig een kopje ‘Verantwoord gokken’ of ‘Verslavingspreventie’ op hun site staan. Je vindt daar hele nuttige informatie over gokverslavingen en het voorkomen ervan. Lees dit soort pagina’s altijd als je gaat spelen op een goksite.
Ook andere spellen waarbij je snel veel moet inzetten, kunnen verslavend zijn. Als je dreigt zo’n verslaving te ontwikkelen, doe je er goed aan hulp te zoeken. Bij de Nederlandse casino’s kun je je aanmelden bij een uitsluitingsregister als CRUKS. Wil je minder kans lopen op een verslaving, spreek dan met jezelf een goklimiet af. Hoeveel geld wil je vanavond inzetten? Speel alleen met geld dat je kunt missen en stop ook echt als je de limiet bijna hebt bereikt. Is het al te laat, dan kun je het best iemand uit je vriendenkring of familie in vertrouwen nemen. Een tijdje niet meer gokken is dan mogelijk de beste oplossing om van deze verslaving af te komen.