Biocompatibel vulmateriaal

Biocompatibel vulmateriaal

GCP Dental ontwikkelde een vulmateriaal op basis van glas en is daarvan de enige leverancier ter wereld. Over drie jaar willen ze dat de helft van de tandartsen het materiaal gebruikt.

Een biocompatibel vulmateriaal ontwikkelen. Met dat doel werd GCP, dat staat voor Glass Carbomer Product, in 2004 gestart. Directeur Lekhram Changoer begon het bedrijf samen met de tandartsen Willem van den Bosch en Raimond van Duinen. Changoer: “Indertijd werden de eerste dierenstudies gepubliceerd waaruit bleek dat composiet niet al te veilig was. In bepaalde landen waren al drinkflesjes voor baby’s uitgebannen waar Bisfenol A in zat: weekmakers en chemicaliën die worden toegevoegd aan plastic om ervoor te zorgen dat ze verwerkbaar worden. Bisfenol A zit ook in composiet. We wilden een alternatief ontwikkelen. We hebben afgelopen jaren heel veel discussies gehad over de veiligheid van composiet. Het aantal endo’s neemt toe, dat kan komen door composietvullingen. Die krimpen, gaan lekken, er komen bacteriën in die richting de pulpa gaan, vervolgens krijg je schade aan het weefsel en is een endo nodig. Daar zijn diverse wetenschappelijke artikelen over verschenen.”

GCP Dental in de huidige vorm bestaat sinds 2010. De oude aandeelhouders traden toen uit en Changoer bleef samen met David Havenaar over, met wie hij eigenaar is van het bedrijf. Vanaf de start tot in 2010 hadden de medewerkers naast het werk bij GCP Dental allemaal nog een andere baan: de tandartsen behandelden patiënten en Changoer was directeur bij een ander bedrijf. Daardoor was er geen honderd procent aandacht voor GCP Dental. “Sinds 2010 bieden we de kwaliteit die we willen en zijn we goed aanwezig in de markt”, aldus Changoer.

Van huis uit is hij chemicus en ondernemer. Zijn doel: veilige producten voor de mensheid ontwikkelen. Bij GCP Dental is Changoer verantwoordelijk voor sales en geeft hij leiding aan het bedrijf. Rien Pleune, die al een lange geschiedenis in de tandheelkundige branche heeft, is sinds vier jaar vertegenwoordiger bij GCP Dental voor heel Nederland. Hij bezoekt tandartsen en geeft hen uitleg over de producten. “De uitleg is zodanig dat ze er praktisch mee aan de gang kunnen. We doen ook veel hands-on training op locatie en voor IQual-groepen. Daarin vertellen we interactief wat wij doen richting de tandarts, vooral praktijkgericht. Ik verplaats mij graag in een situatie waarin een tandarts vaak zit, ik merk dat dat gewaardeerd wordt.”

Hoe ziet dat alternatieve vulmateriaal op basis van Glass Carbomer Technology, ofwel glascarbomeer, er precies uit? Changoer stelde een materiaal samen, met glas als basis, dat uit dezelfde ingrediënten bestaat als natuurlijke tanden en kiezen: fluorapatiet, hydroxyapatiet, vloeibare silica en water. Het materiaal, waarvan GCP Dental de enige leverancier ter wereld is, heeft volgens Changoer dezelfde werking als de natuurlijke tanden en kiezen. “Er zitten geen monomeren in, die normaal wel in composiet zitten. Patiënten merken ook niet dat er een vulling wordt gelegd. Er zit geen krimp in het materiaal, geen expansiecoëfficiënt en het is sterk. Andere bedrijven hebben een soortgelijk materiaal, bijvoorbeeld glasionomeer, maar dat is min of meer een tijdelijk materiaal. Vaak zijn tandartsen daarom teleurgesteld glasionomeer, omdat het zwak is en afbreekt. Wij hebben fluorapatiet en hydroxyapatiet toegevoegd en dat zorgt ervoor dat het net zo sterk is als de eigen tanden en kiezen. Het is dus een permanent glasionomeer.”

Het positieve van fluorapatiet en hydroxyapatiet is volgens Changoer dat er remineralisatie optreedt. Er vindt een uitwisseling van ionen plaats omdat er water in het materiaal zit. Zo ontstaat er een biofusie, het glasscarbomeercement hecht door middel van remineralisatie aan dentine en glazuur zonder dat er bonding nodig is.

Glasscarbomeer stelt het element in staat zichzelf te helen. “Bovendien: als je dit vulmateriaal uithardt met een lampdoor gebruik te maken van warmte (thermocure), gaar de uitwisseling van ionen sneller. Ook wordt het materiaal keihard en lost het niet op”, volgens Changoer.

GCP Dental patenteerde deze technologie met drie patenten. Changoer legt uit hoe het verder werkt. “Het materiaal zit in een capsule en bestaat uit een poeder en een vloeistof. Die activeer je en druk je in het gaatje in de tand. Vervolgens laat je dit uitharden en wordt het kei- en keihard. Het is veilig voor zowel tandarts als patiënt en je krijgt geen secondaire cariës.”

Endo’s

De National Health Service in Engeland voegde het product van GCP Dental onlangs toe aan haar portfolio. Amalgaam- en composietvullingen kunnen volgens Pleune verwijderd worden en vervangen door GCP Glass Fill. “Met dit product kun je tachtig procent van de endo’s omlaag brengen”, beweert Pleune. Hij en Changoer vinden het jammer dat de opleidingen tandheelkunde nog erg gericht zijn op composiet en weinig op glasionomeer of andere vulmaterialen. Pleune schrikt van de uitspraken die sommige jonge tandartsen doen. “Ik sprak laatst iemand die vertelde alleen maar composiet te gebruiken. Ik vroeg wat hij deed met een element dat hij absoluut niet droog kan houden. Hij antwoordde dat hij die extraheerde. Dan springen de tranen in mijn ogen, ik kan dat haast niet geloven.” Veel tandartsen durven het volgens Pleune nog niet aan om glascarbomeer te gebruiken, omdat ze in het verleden zijn teleurgesteld door glasionomeer. Hoe zit het met de prijs van het vulmateriaal? Die bedraagt twee euro per capsule, dertig tot veertig procent goedkoper dan composiet, volgens Pleune. “Daarnaast is bonden en etsen niet nodig, wordt je stoeltijd minder en gaat het vullen sneller.”

Onderzoek

Momenteel loopt een groot onderzoek aan de Universiteit van Birmingham waar diepe caviteiten met glascarbomeer wordt behandeld. Ook andere universiteiten, onder andere in India, hebben interesse getoond in het materiaal en hebben al studies uitgevoerd. Sommige onderzoeken laten minder goede resultaten zien, omdat het materiaal niet verhit is. Dan wordt de sterkte van het materiaal nooit bereikt, volgens Pleune. Hij noemt het een ‘mindswitch’ als tandartsen overstappen op een ander materiaal. “Een tandarts werkt volgens een bepaalde methode en protocol, net als zijn assistenten. Maar dit is totaal anders. Het is niet moeilijk, maar je moet het wel weten en eraan wennen.”

Glascarbomeer neemt op termijn de kleur van de tand aan, vertelt Changoer. Na ongeveer een maand heeft de vulling dezelfde kleur als het element. “Tandartsen die erg gericht zijn op cosmetische tandheelkunde en waarbij alles blinkend wit moet zijn, ervaren problemen met ons materiaal.” Daarnaast zijn er volgens Changoer ook veel enthousiaste tandartsen die hun collega’s willen overtuigen van het vulmateriaal.

Naast Pleune heeft GCP Dental een salesmanager in België en Engeland. Ook reist een viertal tandartsen namens het bedrijf door Europa om cursussen te geven. In Nederland maken tussen de zeven- en achthonderd tandartsen momenteel gebruik van de producten van GCP Dental. Behalve in Nederland wordt ook aan tandartsen in onder andere België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Turkije, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië  en Zuid-Afrika geleverd. GCP Dental wordt regelmatig gebeld door particulieren. “Dat zijn patiënten die ons online hebben gevonden en ook een vulling van ons materiaal willen. Hun eigen tandarts gebruikt het niet en ze vragen of wij een tandarts in de buurt weten die het wel gebruikt.” Om in te spelen op deze behoefte is een patiëntenfolder gemaakt met een haai erop, omdat het vergelijkbare materiaal uit een haaientand de basis vormt voor glascarbomeer. Pleune heeft altijd zo’n tand in zijn koffer zitten. “Hij is achttien miljoen jaar oud. De tand is niet opgelost en is keiharden, en dat is precies wat er gebeurt met glascarbomeer. De stof die wij gebruiken in het vulmateriaal is een synthetisch product, gemaakt naar de stof waaruit een haaientand bestaat.”

Biocompatibel vulmateriaal

Toekomst

Changoer en Pleune zijn tevreden met hoe het nu gaat met hun bedrijf, al gaat het niet razendsnel. Changoer: “In de hoofden van tandartsen willen we een verandering teweeg brengen. Elke verandering is een traag proces.” Onlangs opende GCP Dental een webshop, waar mensen online producten kunnen bestellen. Daarnaast zijn ze bezig meer cursussen te organiseren voor tandartsen in Nederland en België, zo’n twee tot drie per maand voor kleine groepen. Het streven is dat de helft van de Nederlandse tandartsen binnen drie jaar glascarbomeer gebruikt. “Eventueel naast composiet of een ander materiaal, maar het is een begin als de helft i een doos met ons materiaal in de praktijk heeft.”

Het gaat om keuzes maken, benadrukt Pleune. “Composiet is niet weg te denken en is een fantastisch materiaal wat esthetiek betreft. Maar je moet zowel als tandarts als patiënt de keuze hebben om een vulling van een ander materiaal te krijgen.” Concurrenten zijn grootmachten als 3M, GC en Ivoclar Vivadent. GCP Dental wil graag nog meer internationaal gaan opereren, met name in Amerika. De webshop die onlangs opende, voorziet in de behoefte om meer in het buitenland te verkopen. Daarnaast komen er meer trainers bij, waardoor de export van de producten naar verwachting zal groeien. Een bedreiging die Changoer ziet, is dat de grootmachten, die dicht bij de universiteiten zitten, miljoenen dollars te besteden hebben. “Daar is moeilijk tegenop te boksen. Ik vind dat de universiteiten onafhankelijker moeten zijn. Daarnaast bestaat de kans dat andere bedrijven ons product gaan namaken. Gelukkig hebben we patenten, daardoor zal dat niet zo snel gaan. Ik ben er niet bang voor, maar indien nodig zullen we maatregelen nemen.” Mondjesmaat tonen grote bedrijven interesse om GCP Dental over te nemen. Zo ver is het echter nog niet, want Changoer wil er van overtuigd zijn dat het bedrijf in staat is glascarbomeer te promoten. “We willen niet dat ze ons opkopen en dat er vervolgens wordt ingezet op composietverkoop. We willen de filosofie doorzetten die we in 2004 zijn gestart.”

Vol zirkonium kroon: wel of niet toepassen?
Content

Vol zirkonium kroon: wel of niet toepassen?

Volledig van zirkonium vervaardigde kronen (monolithic zirconia) zijn relatief nieuw. Deze voor de patiënt goedkope oplossing wint aan populariteit. Door het ontbreken van valide onderzoeksgegevens en gebruikerservaringen raadt reconstructief tandarts Aad Zonnenberg toepassing van volledig zirkonium kronen vooralsnog echter af. Een oproep op LinkedIn naar de ervaringen met volledig zirkonium leverde enige tijd geleden een […]

Read More
Supergemotiveerd en met oog voor preventie: van mondhygiënist tot tandarts
Content

Supergemotiveerd en met oog voor preventie: van mondhygiënist tot tandarts

Uitgeloot worden voor de studie tandheelkunde, meer ambitie hebben of afwisseling en uitdaging willen; jaarlijks besluiten enkele mondhygiënisten verder te studeren voor tandarts. Een lang traject, want je bent zo een jaar of acht, negen bezig. Maar dan krijg je wel tandartsen met feeling voor mondhygiëne, communicatie en preventie, denken drie ervaringsdeskundigen. Al haar hele […]

Read More
Specifieke tmd en gebitsproblemen bij sclerodermie
Content

Specifieke tmd en gebitsproblemen bij sclerodermie

Wij zijn ons steeds meer bewust van de relatie tussen de gezondheid van de mond en de algehele gezondheid. Een voorbeeld is de samenhang tussen parodontitis en de relatief vaak voorkomende diabetes en cardiovasculair lijden. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat sommige zeldzame aandoeningen – met een prevalentie lager dan 1 op 2.000 – ziektespecifieke effecten […]

Read More