Het onderwijs in Nederland was in het verleden van uitstekende kwaliteit. Leerlingen die van de middelbare school doorstroomden naar beroepsopleidingen en universiteiten deden het altijd vrij goed. Door verschillende oorzaken, waaronder het tekort aan docenten, is hier de klad in gekomen. Vooral leerlingen die niet goed mee kunnen komen gaan vaak van school met onvoldoende kennis en vaardigheden waardoor ze niet goed mee kunnen komen bij een vervolgopleiding of als ze gaan werken.
De kwaliteit van het onderwijs in Nederland staat onder druk
Een leerling die het leren makkelijk afgaat en dus zonder problemen de jaren op de basisschool en de middelbare school doorloopt, heeft vaak niet zo’n last van een mindere kwaliteit van het onderwijs. Deze leerlingen zijn vaak deels autodidact en leren zichzelf dingen die op school worden overgeslagen. Ze komen er wel. Maar een leerling die extra aandacht nodig heeft valt vaak tussen wal en schip. De docent ontbreekt het vaak aan tijd om bijles Nederlands of wiskunde te geven aan een leerling met een leerachterstand. Daardoor wordt de achterstand alleen nog maar groter. De klas gaat door met nieuwe onderwerpen en de leerling met een achterstand kan de lesstof steeds minder goed volgen. Het gevolg is dat hij het uiteindelijk maar gewoon opgeeft. Dit kan grote gevolgen hebben, zeker als het om een basisvak gaat.
Bijles kan het verschil maken
Scholen kunnen er lang niet altijd iets aan doen dat de kwaliteit van de lessen niet optimaal is. Vaak moeten ze roeien met de riemen die ze hebben. Het kan zijn dat er te weinig docenten zijn, een docent kan langdurig ziek worden terwijl het niet lukt om een goede vervanger te vinden. Daarom staan er steeds vaker mensen voor de klas die hiervoor niet of nog niet voldoende zijn opgeleid. Zij doen wat ze kunnen, maar iemand die geen docent is kan ook niet als zodanig worden aangesproken op het geven van de lessen. Je kunt overwegen om je kind bijles te laten volgen in vakken waarin het niet goed kan meekomen. Studenten kunnen bijles geven naast hun studie. Zij doen dit als bijbaan om hun studietoelage wat op te krikken. Bijles wordt zowel aan huis gegeven als in kleine groepjes.
Zo regel je bijles voor je zoon of dochter
Studenten die bijles geven in Amsterdam zijn meestal aangesloten bij een bijlesinstituut. Het instituut ontvangt de aanvraag voor de bijles en zoekt een student die het beste past bij het desbetreffende kind. Bijlessen kunnen worden aangevraagd voor kinderen op de basisschool en voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Uiteraard volgt er altijd eerst een kennismaking om te zien of het klikt tussen de student en het kind. Vervolgens worden er afspraken gemaakt op welke momenten er bijles wordt gegeven. Dit is uiteraard altijd na schooltijd en kan eventueel ook digitaal plaatsvinden.