Je auto is gestolen of total loss verklaard. Een nachtmerrie voor elke autobezitter. Terwijl je nog in shock bent, moet je direct van alles regelen: aangifte doen, de verzekering op de hoogte stellen en misschien al nadenken over een nieuwe auto. Stressvol is het zeker. Maar wij helpen je op weg. Met deze checklist weet je precies welke stappen je moet nemen.
Auto gestolen? Dit moet je doen:
- Doe direct aangifte bij de politie: Zodra je merkt dat je auto is verdwenen, bel je de politie (het niet spoednummer 0900-8844). Je ontvangt een proces-verbaal dat je nodig hebt voor de verzekering.
- Meld de diefstal bij de RDW: Je kunt via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een melding maken van autodiefstal. Zo wordt je auto geregistreerd als gestolen en kan niemand hem zomaar op zijn naam zetten.
- Neem contact op met je verzekeraar: Met een WA-verzekering krijg je helaas niets terug van de verzekering. Heb je een WA-Plus verzekering dan wordt de dagwaarde van je auto uitgekeerd. Dit kan even duren, want de verzekeraar wacht meestal nog 30 dagen. Het kan namelijk zijn dat je auto nog wordt teruggevonden.
Wil je direct goed verzekerd zijn? Dan is het afsluiten van een autoverzekering van OHRA een verstandige keuze.
Auto total loss? Dit moet je doen:
- Laat de schade beoordelen: Bij flinke schade bepaalt een schade-expert of je auto total loss is. Dit gebeurt in de garage of op locatie. Het kan zijn dat je auto niet meer te repareren is en dus technisch total loss is. Of de reparatiekosten van je auto zijn hoger dan de waarde van je auto (economisch total loss).
- Meld de schade bij de verzekering: Bij een WA-verzekering wordt alleen schade aan anderen vergoed. Bij WA-Plus wordt schade door brand, storm, inbraak of aanrijding met dieren vergoed. Heb je een All-Risk-verzekering? Dan wordt ook schade door een botsing, slippen of vandalisme vergoed.
- Auto verkopen of laten slopen: Als je auto economisch total loss is, kun je hem verkopen aan een opkoper of laten slopen. De verzekering keert het schadebedrag uit en houdt rekening met de restwaarde van je auto.
- Schorsing of beëindiging van kenteken: Als je auto naar de sloop gaat, moet je het kenteken laten beëindigen bij de RDW. Koop je een nieuwe auto? Dan is het tijd om opnieuw een verzekering af te sluiten.
Voorkom financiële zorgen met een All-Risk-verzekering
Wil je bij schade of diefstal niet met lege handen staan? Dan is een All-Risk-autoverzekering van OHRA een verstandige keuze. Hiermee is je auto niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade aan je eigen auto. Of je nu een gloednieuwe of tweedehands auto rijdt, met All-Risk weet je zeker dat je goed beschermd bent.