Je kunt op verschillende manieren gehoorschade oplopen. Dit kan gebeuren als je concerten bezoekt waar het volume te hard staat. Het kan ook als je regelmatig in dancings komt met harde muziek. Of als je het geluid van de oortjes van je smartphone of tablet te hard zet. Daarnaast kun je schade aan je gehoor oplopen door te harde geluiden als je aan het werk bent. Om die reden draagt personeel in de bouw of in fabrieken gehoorbescherming.
Gehoorbescherming via de werkgever
Als je in loondienst werkt of in opdracht als zzp’er dan moet je werkgever of opdrachtgever ervoor zorgen dat je veilig kunt werken. Werk je zelfstandig aan losse opdrachten dan kun je zelf direct jouw gehoorbescherming bestellen om je gehoor te behoeden voor schade. Een werkgever moet bescherming aanbieden als hij logischerwijs kan weten dat de kans op gehoorschade reëel is. Denk bijvoorbeeld aan hoveniers die takken van bomen moeten snoeien met een motorzaag of stratenmakers die met een speciale drilmachine de klinkers die net gelegd zijn vast trillen. Het volume dat bepaalde machines produceren is een risico en dat is algemeen bekend.
Draag altijd de beschermingsmiddelen
Als je werkgever voor jou bij Elacin oordoppen bestelt, dan moet je die dragen tijdens het werk of in ieder geval op momenten dat er hard geluid is. Doe je dat niet, dan moet je werkgever je er nadrukkelijk op wijzen. Weiger je dan nog steeds dan kan de werkgever je de toegang tot het werk ontzeggen omdat je niet aan de voorwaarden wilt voldoen om veilig te kunnen werken. Als dit leidt tot ontslag dan maak je bij de rechter weinig kans om gelijk te krijgen. Het is dan immers heel nadrukkelijk je eigen keuze om je gehoor niet te willen beschermen. Dit geldt ook voor andere beschermingsmaatregelen, zoals het dragen van een bouwhelm, schoenen met stalen neuzen of een beschermende bril. Doe je het niet terwijl het wel is voorgeschreven dan staat de werkgever in het gelijk.
Gehoorschade claimen bij de werkgever
Als je op je werk gehoorschade hebt opgelopen en je werkgever heeft, ondanks aandringen van jouw kant, geen beschermende middelen beschikbaar gesteld, dan kun je de werkgever aansprakelijk stellen. Het is in dit geval verstandig om een letselschadejurist in de arm te nemen. Deze kan je bijstaan zodat je alle kosten die je hebt gemaakt of inkomen dat je misloopt omdat je misschien niet meer kunt werken, vergoed krijgt. Daarnaast kan er schadevergoeding worden geëist voor indirecte kosten of een bedrag aan smartengeld. Maar dit geldt dus alleen als de werkgever aansprakelijk kan worden gesteld voor de ontstane gehoorschade. Dit moet je dus kunnen aantonen. Je staat sterker als meer medewerkers gehoorschade hebben opgelopen en kunnen getuigen dat dit de werkgever verweten kan worden wegens het niet of niet voldoende nemen van maatregelen op de werkplek.