Bij de bouw van woningen wordt steeds vaker duurzaam gewerkt. Dat moet ook wel, want onder nadere de uitstoot van CO2 is van belang bij ieder bouwproject. Sinds de Raad van State eind 2023 uitsprak dat ook de CO2-uitstoot tijdens de bouw moet worden meegenomen, en niet alleen de uitstoot van de mensen die straks in de huizen wonen, is er veel veranderd. Bedrijven doen er alles aan om te bouwen met duurzame materialen. Ook circulair bouwen wordt steeds populairder.
Hergebruik van materialen
Vroeger ging het puin van een huis dat werd gesloopt of grondig verbouwd gewoon naar de stort. Het werd vernietigd en dat was dat. Vandaag de dag gaat het slopen van woningen een stuk voorzichtiger. De sloopkogel of dynamiet wordt lang zo vaak niet meer gebruikt. Want er wordt nadrukkelijk gekeken of bepaalde materialen kunnen worden hergebruikt. Het kan gaan om hout, beton, metaal of glas. Het probleem bij hergebruik is dat vraag en aanbod nog niet altijd goed op elkaar zijn afgestemd. Er komen wel steeds meer opslagplaatsen voor bouwmaterialen, maar het is voor een aannemer ook niet altijd haalbaar om de materialen die hij nodig heeft door het hele land te laten aanvoeren.
Schone bouwmachines
Vroeger draaiden alle machines op een bouwplaats op diesel, soms op benzine. Hijskranen, adsorptiedrogers, shovels en compressors worden aangedreven door motoren op fossiele brandstof. Tegenwoordig wordt hier steeds vaker een elektromotor voor gebruik. Schoner en stiller, dus dat is goed nieuws. Wel ontstaat daardoor een nieuw probleem. De stroomaansluiting op een bouwplaats moet aanzienlijk zwaarder zijn om de accu’s voor al deze machines te kunnen bijladen. En daar zit nu juist het probleem, want het stroomnet in Nederland is overbelast. Zelfs aanvragen voor een aansluiting die jaren van tevoren worden gedaan kunnen vaak niet meer worden gehonoreerd. Bouwprojecten lopen hierdoor vertraging op of kunnen soms helemaal niet doorgaan. Soms worden huizen opgeleverd terwijl de stroomaansluiting nog niet werkt. Dat betekent dat de nieuwe eigenaren er nog niet kunnen gaan wonen en moeten wachten totdat het mogelijk is om hun huis op het stroomnet aan te sluiten.
Ontwikkeling milieuvriendelijke machines
De ontwikkeling van nieuwe machines staat ondertussen niet stil. Bij Kaeser.com wordt hard gewerkt aan ‘groene’ machines voor industriële toepassingen. De energiebedrijven doen hun best om de capaciteit van het stroomnet te verhogen. Dat gaat echter niet zo snel als iedereen graag zou willen. Het gaat waarschijnlijk jaren duren voordat alle aanvragen voor een stroomaansluiting weer op redelijke termijn kunnen worden gehonoreerd. Hierdoor dreigt de energietransitie vertraging op te lopen. De overheid wil rond 2050 stoppen met fossiele brandstoffen, maar het is nog niet duidelijk of dat doel gehaald gaat worden. Het stoppen met nieuwe auto’s op benzine en diesel vanaf 2030 staat om dezelfde reden onder druk. Aan de andere kant wordt de winning van gas en olie teruggebracht. Zo wordt er in Groningen geen gas meer gewonnen om verdere aardbevingsschade tot een minimum te beperken.