Het runnen van een bedrijf brengt de nodige risico’s met zich mee en schadeclaims horen daar zeker ook bij. Voor ondernemers kunnen deze claims niet alleen financieel schadelijk zijn, maar het kan ook een flinke klap zijn voor je reputatie. Het goede nieuws? Met een aantal simpele stappen kun je de kans op schadeclaims en de impact ervan flink verkleinen. Zo kun je je bedrijf beschermen tegen onnodige problemen: van fouten op de werkvloer tot een juridische kwestie met een klant. Een goede voorbereiding kan je een hoop ellende besparen. In dit blog lees je hoe je als ondernemer risico’s preventief kunt aanpakken om schadeclaims zoveel mogelijk te mijden.
Duidelijke afspraken en contracten
Een van de grootste oorzaken van schadeclaims is onduidelijkheid. Een klein foutje in een contract kan verwachtingen scheppen die je niet kunt naleven. Als zo’n miscommunicatie nadelig is voor de klant, dan kan dat zomaar tot een schadeclaim leiden. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Duidelijke afspraken zijn daarom essentieel en zorg dat je altijd alles zwart-op-wit hebt staan. Dit kan je een hoop tijd en ellende besparen.
Een goed contract is duidelijk en geeft voor alle partijen aan wat ze wel (en niet) kunnen verwachten. Neem de specificaties van je producten en diensten mee in je contract, deadlines, kosten, garanties en noem het maar op. Ook belangrijk om mee te nemen in dit contract? De aansprakelijkheid. In je contract moet duidelijk zijn wie verantwoordelijk is als er bijvoorbeeld onvoorziene kosten ontstaan of wat de voorwaarden zijn voor de garantie.
Hiervoor is vaak een juridisch specialist nodig. Dit soort contracten zijn namelijk complex en je wilt ervoor zorgen dat je op juridisch gebied volledig ingedekt bent. Als je alles laat checken door een jurist, weet je zeker dat het goed zit.
Een veilige werkomgeving
Veiligheid is een ander essentieel aspect bij het voorkomen van een schadeclaim. Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving. Dit is niet alleen belangrijk voor grote bedrijven, maar ook voor kleine ondernemingen. Een schadeclaim kan iedereen overkomen.
Zorg ervoor dat je weet wat de risico’s zijn op de werkvloer en doe je best om deze risico’s te beperken. Een risico-inventarisatie helpt je bij het in kaart brengen van de risico’s in jouw bedrijf zodat je weet wat er speelt en weet wat je aan moet pakken. Je kunt nooit alle risico’s volledig uitsluiten, maar er zijn wel veel dingen die je kunt doen om het risico te beperken.
Denk aan het geven van trainingen, het duidelijk communiceren van de veiligheidsvoorschriften, het waarschuwen van mensen: zo maak je mensen bewust van de risico’s en verklein je de kans op echte schade. Natuurlijk is het ook slim om een verzekering af te sluiten om jezelf te beschermen tegen dit soort risico’s. Kies het liefst een verzekering die is afgestemd op jouw branche. Ben je actief in de bouw? Kies dan voor een car verzekering bij Univé.
Kies voor betrouwbare leveranciers en partners
Als ondernemer ben je zo sterk als je netwerk. Je bent vaak afhankelijk van partners, klanten en leveranciers. Als zij een fout maken, kan dat ook impact hebben op jouw bedrijf. Stel een leverancier levert een defect product aan jou en jij verkoopt dit door aan de klant. De fout ligt dan misschien niet bij jou, maar de klant klopt gegarandeerd bij jou aan voor een oplossing. Zoiets kan natuurlijk altijd eens gebeuren, maar als dit systematisch voorkomt, dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een betere leverancier.
Kies voor betrouwbare partijen met een consistente kwaliteit waar je op kunt rekenen. Klanten zien niet wat er achter de schermen gebeurt, dus als jij iemand hebt die werkt in naam van jouw bedrijf dan moet je er vanuit kunnen gaan dat je op deze persoon kunt rekenen.
Nog twee handige tips: neem een aansprakelijkheidsclausule mee in je contract. Hierin kun je vastleggen dat leveranciers verantwoordelijk zijn op het moment dat een product defect is. Daarnaast is het slim om af en toe een kwaliteitscontrole uit te voeren. Doe dit op onverwachte momenten zodat je echt zeker weet dat ze altijd deze kwaliteit leveren. Niet alleen bij controles.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor noodgevallen
Zelfs als je alles doet om schadeclaims te voorkomen, kan het alsnog gebeuren. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je op het moment dat je toch met een schadeclaim te maken krijgt, ondanks al je voorzorgsmaatregelen.
Er zijn heel veel verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen. Neem dus zeker even de tijd om onderzoek te doen, zodat je zeker weet dat je de juiste verzekering kiest voor jouw onderneming.
Je papierwerk op orde
De laatste tip is misschien de minst leuke tip, maar wel heel belangrijk. Administratie is voor de meeste ondernemers niet de favoriete activiteit. Maar ervoor zorgen dat je je papierwerk en administratie op orde hebt, is essentieel om schadeclaims te voorkomen.
Stel een klant claimt dat jij iets niet geleverd hebt, met een goede administratie kun je laten zien dat jij dat wel hebt gedaan. Zorg dus dat je dit goed op orde hebt!