Het is een term die al jaren aanwezig is bij schrijvers, fotografen en artiesten. Sinds wij massaal allemaal op het internet te vinden zijn, gebeurt het een stuk sneller dat ‘gewone’ mensen in aanraking komen met dit woord.
Auteursrecht is een belangrijk aspect voor iedereen die betrokken is bij creatieve uitingen, maar wat houdt het nou precies in? Waarom is het zo belangrijk? En wat voor impact en gevolgen kan het hebben op jou en mij? Dit zijn interessante vragen, dus daar gaan we eens even induiken!
Wat is auteursrecht?
In principe houdt het in dat alleen de makers van creatieve werken de rechten hebben om deze werken te distribueren, aanpassen en/of verkopen. Ook kopiëren van dit soort werken mag niet zomaar!
Nou denk je al gauw bij het woordje auteursrecht aan boeken, maar deze term is tegenwoordig een stuk breder dan dat! Het gaat ook om software, foto’s, muziek, en andere vormen van kunst. Daarom is het belangrijk dat je goed oplet of iets auteursrechtelijk beschermd is voordat je het kopieert en wellicht doorstuurt of gebruikt voor eigen uitingen.
Waarom is er auteursrecht?
Auteursrecht is bedacht om mensen hun verdiende credits toe te kennen. Er zijn namelijk ook andere tijden geweest waar iemand ontzettend hard heeft gewerkt aan iets, en dat er dan vervolgens iemand anders met de eer en het geld vandoor gaat! Dit is natuurlijk simpelweg diefstal, en diefstal is nou eenmaal illegaal (gelukkig).
Met de opkomst van het internet was er natuurlijk ook een soort ‘wilde westen’ tijd waar films, muziek, boeken en alles wat maar digitaal te verspreiden was, werd verkocht of gratis werd verspreid. Dit zorgde ervoor dat veel artiesten, schrijvers en kunstenaars inkomsten misliepen, en dat is uiteraard niet de bedoeling.
Wat moet ik doen als ik een conflict heb met betrekking tot auteursrecht?
Dit kunnen soms complexe kwesties zijn. Er zijn namelijk genoeg gevallen van mensen die een foto op hun website plaatsen waar ze helemaal geen licentie voor hebben. Dit kan ervoor zorgen dat een fotograaf jou ineens een boete stuurt, en die kan hoog oplopen!
Daarom is het allereerst aan te raden om goed te kijken of beeldmateriaal beschermd is of dat het copyright vrij is. Soms mag je namelijk een foto wel gratis gebruiken, maar moet je de auteur erbij vermelden zodat hij wel zijn credits toegekend krijgt.
Mocht je nou toch onverhoopt in de problemen komen, of iemand gebruikt bijvoorbeeld jouw materiaal zonder toestemming, is het altijd aan te raden om een expert erbij te halen, zoals een van de advocaten van Lawfox. Deze mensen weten precies hoe zo’n procedure in elkaar steekt en kunnen jou van A tot Z begeleiden.